Single Origin och Single Estate vs blandningar

 

På Åre Kafferosteri har vi gjort en skala där vi delar in vårt specialkaffe i "trygghetskaffe" och "äventyrskaffe". På trygghetssidan hittar du våra blandningar Njutning (brygg/kok/press) och Rock (espresso). Det är kaffen som "alla" kan gilla medan du på andra sidan av skalan vid "äventyrskaffe" hittar vårt bärtorkade etiopiska kaffe Kochere Kore. Det är ett specialkaffe som en del kommer att älska och säga "det här var det godaste jag druckit", medan en del inte kommer att känna igen sig och säg "nä usch, det här är inte kaffe". Däremellan ligger sedan våra andra singlar utplacerade på olika ställen efter hur de är i smak.

Trygg-äventyrlig

Vi på Åre Kafferosteri köper in många olika single estates eller single origins under året. Det gör vi för att vårt mål är att visa på hur olika specialkaffe kan smaka.

 

När vi levererar till andra behöver de en blanding som är lätt att jobba med så att vårt specialkaffe kan bli så bra som möjligt. Ett kaffe kan aldrig bli godare än dess svagaste länk. Där har vi som rostare ett ansvar att göra det så enkel som möjligt för att få det att smaka bra. Caféet och restaurangen vill känna igen sig och kunna lita på sitt kaffe och på att deras gäster gillar det de får i koppen. Ett tryggt gott specialkaffe, helt enkelt. 

  

 

När vi står och brygger vårt kaffe själva så är målet istället att det ska vara de specialkaffe som vi gillar bäst och vi vill ge många olika smakupplevelser under ett år. De här specialkaffena är meningen att vara det bästa vi kan. En del kommer då att älska dem medan en del inte kommer att gilla dem. Vårt mål är att ge en upplevelse utöver det vanliga. Dessutom vill vi ha roligt på jobbet och då behöver vi kreativa människor variation. Att stå och rosta och brygga samma kaffe varje dag skulle göra att vår själ dog ;-). Nä, vi vill utmana både oss själva och våra gäster. 

 

Eva brygger 

 

Därmed inte sagt att just du gillar det vi gör, utan vi gör alltid det som vi tycker smakar bäst och vi lovar att den koppen du köper är tillredd för att vara underbar. Om du däremot gillar smaken av bränt och bittert kommer du bli besviken- för vårt specialkaffe är alldeles för bra för att vi ska bränna sönder det. Vi vill lyfta de smaker som finns i vårt kaffe. Vi vill att varje unikt ursprung ska kännas ända ner i koppen. Så räkna med att ditt kaffe har en lätt eller sammetslen munkänsla med lång eftersmak. Det är fruktigt, kanske lite nötigt och har en fin, ibland hög ibland lägre, syrlighet som är välbalanserad med sötman. Beställer du en brygg- så fungerar den dåligt med mjölk och vi rekommenderar att du, precis som att du inte saltar maten före du smakat, smakar innan du tillsätter mjölk.   

 

 Vår vision är: "Att varje ny kopp som bryggs ska bryggas ännu lite bättre än den förra".

 

 

Varje månad släpper vi månadens prenumerationskaffe. Det skickas till våra prenumeranter den första tisdagen alternativt onsdagen i varje månad. Det rostas då både som espresso och brygg. Gå gärna in och teckna en prenumeration, så du får tillgång till dessa godingar

 

Eva rostar varje specialkaffe på två olika sätt, en rostkurva för bryggning i espressomaskin och en annan rostkurva för bryggning utan tryck (brygg/kok/press). Kaffet rostas långsammare för espressobryggning för att dämpa syrligheten i det eftersom bryggsättet gör att vi ändå får ut mycket syrlighet. Vi strävar efter att ha en balans mellan syrligheten och sötma när vi brygger espresso liksom när vi brygger utan tryck. 

 

Eva rostar 

 

Dosera runt 6-7 g/dl vatten. Vi doserar 6 g/dl vatten för bryggning i bryggare. De enda bryggare som vi kan rekommendera till hemmabruk är Moccamaster eller Wilfa svart presisjon. De flesta andra bryggare brygger för långsamt eller med för kallt vatten. När vi gör kok-kaffe eller presskaffe doserar vi 7 g/dl vatten. Vattnet ska hålla 92-96 grader och bryggtid c:a 4,30 vid kok-kaffe. Tänk på att det mesta i kaffe är vatten. Därför är vattnet en mycket viktig ingrediens för att få gott specialkaffe. Vi rekommenderar alltid ett filter ifrån BWT . Vi säljer deras filter på vår nätbutik. Där finns kannor med inbyggt filter ifall du bara vill kunna filtrera ditt vatten till ditt kaffe. Annars kan du sätta ett filter på kallvattenkranen i ditt kök eller direkt på din espressomaskin. Vi rostar specialkaffe som ska bli så gott det bara kan, vattnet måste du ta ansvar för. Har ni hårt vatten och inte använder filter behöver ni dosera upp kaffemängden 30-40 % för att tillräckligt med kaffe ska lösa ut i vattnet.

 

För bryggrecept för espressobryggning se under single origin vad vi rekommenderar för varje kaffe. x gram in betyder, den mängd kaffe som du ska mala ner i ditt dubbelfilter. Bryggtid är den tid från att du slår på bryggningen till att du slår av bryggningen. x gram ut är den mängd kaffe som du ska ha bryggt i två enkla espressokoppar. Eftersom vårt råkaffe är ett specialkaffe som har otroligt komplex och balanserad smak rostar vi vår espresso för att lyfta de smakerna. Detta är ingen traditionell italiensk espresso utan ett fantastiskt specialkaffe. Det är därför viktigt att det bryggs så att det tillåts öppna upp sig och de fruktiga smakerna som vi strävar efter, får fullt spelrum. De korta små salta espressonas tid (som vi sysslade med 2007) är förbi- länge leve de nya öppna smakbombsespressona! Var inte rädd för att låta det flöda. Fingervisning, X inmängd ger 2,5X utmängd på strax över 20 sekunder.

 

Vårt specialkaffe bör få mogna i sin oöppnade kaffepåse 7 dagar efter rost. Väl öppnad ska bönorna behållas i ursprungspåsen väl tillsluten och drickas upp inom snar framtid. Spara inte till speciella tillfällen utan drick när det är som bäst- specialkaffe är en färskvara!

 

 

 

 

Beställ här.

 

 

 

 

 


  

 

 
Åre kafferosteri – Helgesjövallen 211 SE-837 94 Järpen – tel 070-647 57 27 –
Medlem i Specialty Coffee Association of Europe Sweden