Vi som driver Åre Kafferosteri heter Eva Gefvert och Per Nordell.

 

Eva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Åre Kafferosteri är ett familjeföretag som etablerades i maj 2007. I uppstarten drevs det av Eva Gefvert (Nordell) men sedan december 2008 drivs det av både Eva Gefvert och Per Nordell. Det är också vi två som äger företaget. (Vi är fortsatt gifta även om Eva valt att bara ha sitt flicknamn som efternamn ;-)). 

  

 

Vår ambition är att ge svensken en smakupplevelse utöver det vanliga, både i hemmet och ute på byn. För att nå dit rostar vi endast specialkaffe som är färskt när det kommer till kunden. 

 

Vi är båda inflyttade till Jämtland och flyttade hit för att vi älskar skidåkning och allt vad friluftsliv heter.

 

Vi är båda utbildade lärare och det var som lärare vi började vår karriär i Jämtland. Efter ett tag började tanken om eget företag slå rot. Men vad för företag skulle vi starta? Per kom på det när han guidade ett gäng amerikaner på svenska västkusten och i Jotunheimen i Norge. De kunde inte förstå varför det var så dåligt kaffe överallt och undrade varför vi inte hade några mikrorosterier. Hmm, tänkte Per varför har vi inte det? Han ringde hem till Eva och sa att nu vet jag vad vi ska starta för företag- ett kafferosteri. Bra, sa Eva, det måste ju gå att få bra kaffe. Hon hade i stort sätt slutat dricka kaffe för hon tyckte det var för beskt. Under ett år ägnade sedan Eva sin tid till att ta reda på så mycket som möjligt om rostning och kaffe och framförallt specialkaffe. Och så våren 2007 startade vi ett specialkafferosteri i Helgesjövallen, en by med då 4 fastboende (nu är vi 11 st!). Rosteriet ligger i vårt hus. Eva började jobba heltid på företaget medan Per fick jobba på Holiday Club för att dra in en lön. 

 

December 2008 kunde Per sluta på Holiday Club och under våren 2009 delade vi på en taxitjänst för att få in lite mer kapital samtidigt som vi båda jobbade i rosteriet.  

 

Sedan maj 2009 har vi båda jobbat med vårt företag utan att ha någon annan inkomst. I december 2009 startade vi ett ta-med-café vid kabinbanans dalstation. Vi hade öppet 7 dagar i veckan plus att vi skötte rosteriet så vi var rejält slut när maj kom. Vintern efter anställde vi Nils som barista och året efter det Eldrid och säsongen 12/13 jobbade Anna åt oss.

 

Inför vintersäsongen 2013/2014- stod vi återigen inför att utbilda en barista. Eftersom det är av yttersta vikt för oss att rätt person finns bakom kaffebaren och möter våra gäster och eftersom det är av yttersta vikt att specialkaffet som serveras, serveras så bra det bara är möjligt så är det en gedigen utbildning vi lägger ner på varje barista som jobbar åt oss. Till slut bestämde vi oss för att återigen sköta kaffebaren själva. Vi hade öppet 7 dagar i veckan under vintersäsongen så för att få en dag ledigt tillsammans bestämde vi oss för att köra bryggmåndag. Då erbjöds våra gäster fantastiskt bryggkaffe av Marie. Vi såg det som ett sätt att trycka på att bra specialkaffe kommer ur ett bra råkaffe, bra rostat specialkaffe och välbryggt specialkaffe. 

 

Maj 2014 beslutade vi att bara rosta specialkaffe åt oss själva, (nätbutik, våra kaffebarer och till rosteriet), till Kretsloppshuset, Fäviken Magasinet och till Telogott,  då Eva efter en misslyckad meniskoperation hade förstört både sin nacke och rygg och därmed också gått in i väggen. Under sommaren drev vi en utekaffebar på torget och vi hade också öppet på rosteriet. Vi började baka vårt kaffebröd själva och specialiserade oss på att baka naturligt glutenfritt. Vintern 14/15 bakade Café Torget våra bullar på vetemjöl ifrån Ångsta kvarn. Det andra bakade vi själva på rosteriet och det bakades med naturligt glutenfria och ekologiska råvaror. Antingen bakade vi på ekologiskt smör eller det mjölkproduktsfria med ekologisk kallpressad kokosolja.  

Vintern 14/15 drev vi både rosteri och café själva och tog in timhjälp av de duktiga baristorna Idar och Tore.

Sommaren 15 hade vi återigen öppet på torget men inte på rosteriet. Vintern 15/16 började vi återigen att leverera kaffe till restauranger och caféer och ICAbutiker. Det är våra blandningar Rock och Njutning som vi säljer där och båda de blandningarna är ekocertifierade. Per och Eva jobbade själva i kaffebaren och hyrde in extra personal på timme under våra toppar. Vi startade ett större samarbete med Café Torget som då bakade allt vårt fikabröd och vi utökade sortimentet och erbjöd även matigare alternativ. Sommaren 16 körde vi fortsatt vår utekaffebar på Åre torg.

Vintern 16/17 anställde vi  2 personer som vi utbildade under december i baristayrkets sköna konst, Ida och Olle. 

December 2017 öppnade vi så vår andra kaffebar, på torget. Under hösten utbildade vi 2 nya baristor, Michaela och Linus. Vi bakar nu allt vårt fikabröd och matbröd själva på ekologiska råvaror med blandannat mjöl från Warbrokvarn och Limabacka. Vi har fortsatt ett stort sortiment av mjölkproduktsfritt och glutenfritt. Nu bakas, tårtor, bakelser, surdegsbröd, vegankaka, våra fantastiska chokladbollar och underbara kanelbullar i vårt yttepyttelilla kök. Det är Eva som bakar. Vi har öppet året om, förutom i maj och under oktober, då vi tar välförtjänt semester för att fylla på vår egen energi för att kunna ge er gäster av den. Under högsäsong (hela sommaren, jul, sportlov, påsklov) kör vi öppet alla dagar i veckan. Under lågsäsong har vi öppet torsdag-söndag. Vintern 2019 var vår sista säsong med kabinbaren då kabinbanan snart ska rivas och vi känner att vi vill lägga allt fokus på torgbaren. 

 

 

tömning av rost

 

Vi har båda gått koppningsutbildning på London School of Coffee. Vi har fortsatt att utbilda oss och anser det vara viktigt med smakbiten, därför väljer vi att varje år ta hjälp av någon som kan lära oss komma längre i vår smakkunskap. John Thompson på Nexus coffee är en av de smaklärare som vi har anlitat. Han är en av huvuddomarna på Cup of Excellence och håller också koppningskurser för SCAE Europes räkning. 

 

Per på toppen

 

Per har under de senaste åren lagt mycket tid bakom espressomaskinen i vår kaffebar Kabinbaren. Det har lett till att han 2012 vann Barista Cup och fick åka till Wien och representera Sverige i World Barista Championship, där tog han sig till en semifinalplats och hamnade tillslut på en elfte plats. Per ingick också i svenska barista landslaget och sommaren 2012 tog de en silvermedalj medan finnarna vann med den minsta marginal som hittils har setts i tävlingarna.

Innan han själv tävlade har han dömt som teknisk domare i Barista Cup, svenska baristamästerskapen, både i semifinal och i final.

Han är även ansvarig för fakturering och andra ekonomifrågor i företaget.  

 

Eva på topptur

 

För att bli en skicklig kafferostare krävs att man är duktig på smak. Evas smaklökar har tagit henne både till internationella juryn i Honduras Cup of Excellence, Brasiliens Cup of Excellence och Guatemalas Cup of Excellence, samt svenska baristamästerskapen, där hon varit smakdomare i deltävlingar och semifinal och final.

Eva rostar vårt kaffe och är den som tar fram våra rostprofiler och bestämmer vilka specialkaffen vi ska använda.

Hon har suttit i svenska specialkaffeföreningens styrelse (SCAE, chapter Sweden).

Hon har även suttit i juryn som tar ut det svenska barista landslaget.

Sin bakgrund som lärare utnyttjade hon när hon undervisade eleverna på Hotell- och Restaurangskolan i Åre i deras valbara kurs Barista.

I december 2011 tog hon tredje pris i World roasters Cup i espresso awards och 2012 följde hon upp det med att ta två silvermedaljer, en i The Best Roast Award och den andra i The Best Choice Espresso Award. Så 2014 knep hon guldmedaljen både på Best Roast och Best Espresso under World Roasters Cup. 2015/16 tänkte hon hoppa över att tävla i rostning och koncentrera sig på företaget och att rosta åt några andra som ska tävla.

Hon har dessutom varit ordförande i Företagarna Åre. 2016/17 bestämde hon sig för att det är sluttävlat och slutcoachat. Den här säsongen ska hon jobba med det som är roligt och som ger något åt företaget plus förhoppningsvis kunna åka skidor efter en lång rehab på 3 år. 

 

 

Åre kafferosteri – Helgesjövallen 211 SE-837 94 Järpen – tel 070-647 57 27 –
Medlem i Specialty Coffee Association of Europe Sweden