Bönor

Fazenda Ambiental Fortaleza

Foto: Fazenda Ambiental Fortaleza

Brasilien, Fazenda Ambiental Fortalez (FAF)

Arter: Röd bourbon, gul icatu och mondo novo.

FAF är en familjeägd farm som har siktet inställt på att leverera hållbart specialkaffe. Hållbart både när det gäller ekosystem, ekonomiskt och socialt.

För att öka kaffekunskapen vill de länka ihop kedjan från träd till kopp och på så vis få ett stort kunskapsutbyte mellan konsument och producent. Fazenda Ambiental Fortaleza betyder ”den miljövänliga fästningens farm”. 

 

FAF har varit i familjen Barettos ägo sedan 1850. När Silvia Baretto ärvde farmen tillsammans med sin man, Marco Croce, bestämde hon sig för att farmen skulle förvandlas till ett hållbart företag där miljön och relationerna med de som jobbar på farmen för att producera högkvalitativt kaffe skulle vara högsta prioritet.

Förvandlingen från traditionell farm till ekologisk hållbar började 2001. Övergången till ekologisk farm minskade skörden drastiskt. Det tvära avslutet med kemiska produkter gjorde att plantorna led.

Men 2007 kunde de exportera sin första container med ekologiskt odlade råbönor från FAF direkt till USA. Året efteråt vann de hållbarhets priset som delas ut av amerikanska specialkaffeföreningen. De hade satt sitt namn på kartan i specialkaffevärlden.

2009 flyttade deras son Felipe, som jobbat på Kaldis specialkafferosteri i St Louis, USA, hem till farmen. Där byggde han upp ett kaffelaboratorium och började separera olika lotter och studera de olika underarterna och processmetoderna.

 

Vi använder FAF i vår blandning Rock. 

 

Samtidigt blev grannfarmer intresserade av direkt handel och att förbättra kaffekvaliten vilket ledde till att de började samarbeta med FAF. 

Här är en film om bobolinkprojektet.

 

Marcos Croce

Foto: Fazenda Ambiental Fortaleza

 

Åre kafferosteri – Helgesjövallen 211 SE-837 94 Järpen – tel 070-647 57 27 –
Medlem i Specialty Coffee Association of Europe Sweden