Costa Rica, Los Robles de Naranjo- West Valley, Finca Tono

 

Art: Villa Sarchí- honey process och tvättad (våtprocessad) Villa Sarchí

Det här blir fjärde gången som vi köper kaffe ifrån syskonen Aguilera. Det här året har vi köpt två olika kaffen från farmen Tono istället för från farmen Chayote som vi har köpt ifrån de andra åren. Första gången, var av en slump, då vi hade beställt några cup of excellence ifrån olika ursprung. Vi hade inte beställt från Chayote men importören trodde det och vi sa ok- skicka det också. Det blev det årets bästa kaffe. Efter det var vi fast.

 

Nu blir det alltså fjärde året i rad som vi köper kaffe ifrån syskonen Aguilera Bros via Café Imports. Det här året är det en tvättad (våtprocessad) villa sarchí och en honeyprocessad villa sarchí. Honey betyder att de tar bort fruktköttet men låter det torka tilssamans med sockret som blir av frukten. Det sköljs och fermenteras alltså inte i vatten. 

 

Kaffet växer på 1450 meters höjd och är av underarten villa sarchi som är en mutation av bourbon som är hemmahörandes i Naranjo. 

 

Alla syskonen är uppväxta med kaffe sedan barnsben och syskonen sköter i stort sätt farmen själv utan inhyrd personal, förutom under plockningssäsongen. Det här är en familj som verkligen förstår hur en odlar specialkaffe.  

 

Vi var och hälsade på dem förra hösten. Det var en fröjd att se hur väl de sköter farmen och naturen runt omkring. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Åre kafferosteri – Helgesjövallen 211 SE-837 94 Järpen – tel 070-647 57 27 –
Medlem i Specialty Coffee Association of Europe Sweden