bönor

Honduras, El Cedral, Santa Barbara, La Sierra och Chely

Art: Tvättad (våtprocessad) röd pacas

 

Honduras var det första landet i centralamerika som jag besökte och också det första landet där jag dömde i Cup of Excellence. Detta var 2009. Det har hänt otroligt mycket sedan dess och specialkaffet ifrån Honduras blir bara bättre och bättre.

 

Förra året rostade vi ett kaffe från Honduras och farmen Don Amado till Tore när han tävlade i Norska baristamästerskapet och kom på en tredje plats.

 

I år har vi köpt 2 kaffen från Honduras, ett från farmen La Sierra och ett från farmen Chely. Båda är tvättad röd pacas. 

 

Farmerna ligger i bergen i Santa Barbara. Det är ett krävande ställe att odla och framförallt processa kaffe på, då det ligger nära djungel och därmed nära områden med mycket regn. Men när allt går i lås och sköts exemplariskt får vi kaffe med smaker som vi inte hittar någon annanstans i centralamerika. 

 

La Sierra ligger på 1540 m över havet och ägs av Daniel Moreno. Han har mer mark som han har delat upp i olika loter som hans söner och han själv äger. Hela kaffeodlingen kallas El Filo men varje lot har sitt eget farmnamn. Allt kaffe processas sedan på familjens egna process-station. De använder sig av afrikanska bäddar och också av "torkmaskiner" som drivs av solenergi. 

 

Chely ligger på 1510-1550 meter över havet och ägs av Nelson Ramirez.  

 

 

 

 

Åre kafferosteri – Helgesjövallen 211 SE-837 94 Järpen – tel 070-647 57 27 –
Medlem i Specialty Coffee Association of Europe Sweden