Single Origin och Single Estate vs blandningar

På Åre Kafferosteri har vi gjort en skala där vi delar in vårt specialkaffe i "tryggt kaffe" och "äventyrligt kaffe". På trygga sidan hittar du våra blandningar Njutning (brygg-, kok- och pressmalet) och Rock (hela bönor). Det är kaffen som "alla" kan gilla.

På andra sidan av skalan vid "äventyrligt kaffe" hittar vi vårt bärtorkade etiopiska kaffe. Det är ett kaffe som en del kommer att älska och säga "det här var det godaste jag druckit", medan en del inte kommer att känna igen sig och säg "nä det här gillar inte jag".

Däremellan ligger sedan våra andra singlar utplacerade på olika ställen efter hur de är i smak. Alla kaffen förutom rock och njutning är single estate eller single origin. Det betyder att de kommer från en enda gård (estate), eller att de kommer från ett kooperativ (origin).

 

Njutning bryggmalet

I den här påsen hittar du vår enda blandning i vårt sortiment. Alla våra kaffen är lättrostade för att lyfta smakerna från platserna de växer på. Om du är van vid mörkrostat kaffe så är det denna du ska börja med i vårt sortiment för att kanske sedan leta dig vidare i specialkaffets värld. Tänk dock på att det är allt annat än mörkrostat, men i förhållande till våra single origins, som kan vara mycket äventyrliga, så är det ett bra specialkaffe att börja med. Det är framtaget för att vara lättjobbat och för att passa de flesta.

50% Caturra och typica från Agua de Nieves, Peru.

50% Bourbon från Bateia, Brasilien.

Köp här

 

Njutning kokmalet 

 I den här påsen hittar du vår enda blandning i vårt sortiment. Alla våra kaffen är lättrostade för att lyfta smakerna från platserna de växer på. Om du är van vid mörkrostat kaffe så är det denna du ska börja med i vårt sortiment för att kanske sedan leta dig vidare i specialkaffets värld. Tänk dock på att det är allt annat än mörkrostat, men i förhållande till våra single origins, som kan vara mycket äventyrliga, så är det ett bra specialkaffe att börja med. Det är framtaget för att vara lättjobbat och för att passa de flesta.

50% Caturra och typica från Agua de Nieves, Peru.

50% Bourbon från Bateia, Brasilien.

Köp här

 

Rock 250 gr

I den här påsen hittar du vår enda blandning i vårt sortiment. Alla våra kaffen är lättrostade för att lyfta smakerna från platserna de växer på. Om du är van vid mörkrostat kaffe så är det denna du ska börja med i vårt sortiment för att kanske sedan leta dig vidare i specialkaffets värld. Tänk dock på att det är allt annat än mörkrostat, men i förhållande till våra single origins, som kan vara mycket äventyrliga, så är det ett bra specialkaffe att börja med. Det är framtaget för att vara lättjobbat och för att passa de flesta.

50% Caturra och typica från Agua de Nieves, Peru.

50% Bourbon från Bateia, Brasilien.

Köp här.

 

Rock 500 gr

I den här påsen hittar du vår enda blandning i vårt sortiment. Alla våra kaffen är lättrostade för att lyfta smakerna från platserna de växer på. Om du är van vid mörkrostat kaffe så är det denna du ska börja med i vårt sortiment för att kanske sedan leta dig vidare i specialkaffets värld. Tänk dock på att det är allt annat än mörkrostat, men i förhållande till våra single origins, som kan vara mycket äventyrliga, så är det ett bra specialkaffe att börja med. Det är framtaget för att vara lättjobbat och för att passa de flesta.

50% Caturra och typica från Agua de Nieves, Peru.

50% Bourbon från Bateia, Brasilien.

Köp här

Halo Beriti

Ett etiopiskt kaffe från tvättstationen Halo Beritit som ligger i  Yirgacheffe-regionen. Kaffet har växt på 2100 meters höjd och efter att det plockades har det våtprocessats. Dvs, bären har slagits sönder och bönorna som låg i dem har tvättats i vatten. 

Ett härligt sött kaffe med florala toner, jasmin, aprikos och citrus.

Kommer i slutet av juli.

 etikett halo beriti

Hambela

Ett etiopiskt kaffe från tvättstationen Hambela som ligger i Guji. 680 olika trädgårdsbönder levererar sitt kaffe till Hambela. Kaffet är våtprocessat, dvs bönorna har tvättats i vatten och därefter har de fått ligga och fermentera ytterligare 48 timmar i vatten.

Ett kaffe fullt av jasmin, choklad, och torkad frukt. Sött och ljuvligt.

Kommer i slutet av juli.

 etikett hambela

Kaguyu

Detta Kenyanska kaffe kommer från processstationen Kaguyu i Kirinyaga som tar emot kaffe från 850 bönder. De odlar tre varianter av arabica, SL28, SL34, och Ruiru 11. Kaffet är våtprocessat och har växt på ca 1750 meters höjd över havet. 

Det är ett kaffe med hög syrlighet och hög sötma. I smaken finns karamelliserat socker, körsbär och choklad.

 

   etikett kenya kaguyu 

El Tambo

I byn El Tambo i Colombia finns en organistaion som består av bönder och markägare vars gemensamma nämnare är att alla är kvinnor. Genom att gå samman kan de dela med sig av kunskap, utrustning och även arbeta tillsammans. Målet är att få ett bättre liv och en bättre tillvaro i byn.

Kaffet är odlat på ca 1900 meters höjd och består av underarterna castillo och colombia. Kaffet är fullt av citrus och karamell. 

 

Las Lajas honey

Oscar och Francisca Chacón är tredje generationens kaffeodlare. Efter en jordbävning 2008 som slog ut elektriciteten och gjorde det omöjligt att ta hand om det nyskördade kaffe med maskiner, så visade sig nöden vara uppfinningarnas moder. De tog inspiration av hur man torkar kaffet i afrika på upphöjda bäddar och därifrån har de experimenterat sig fram och producerar nu kaffe med flera olika processer. Detta kaffe är ett honeykaffe, det betyder att fruktköttet tas bort från bönorna och att kaffet sedan får ligga på bäddar där det vänds en gång i timmen under några dagar för att sedan flyttas till torktält där det får sluttorka.

Slut för säsongen.

   

Arsosala

Ett etiopiskt kaffe från tvättstationen Arsosala som ligger i Guji. 1200 olika trädgårdsbönder levererar sitt kaffe till Arsosala. Kaffet är bärtorkat. Dvs det har fått ligga kvar i sitt fruktkött under torktiden. 

Ett kaffe fullt av jasmin, jordgubbe och mörk choklad. Sött och ljuvligt.

Kommer i slutet av juli.

    

El Cedro

Kaffe från Angelino Landaverdes farm El Cedro som ligger i Chalatenango, El Salvador. Kaffet har växt på 1350 meters höjd och efter att det plockades har det våtprocessats. Dvs, bären har slagits sönder och bönorna som låg i dem har tvättats i vatten. Därefter får kaffet ligga i blöt i 14 timmar för att få igång en lätt fermentering. Efter fermentering sköljs kaffet och läggs sedan ut på upphöjda bäddar och stora torkytor. Kaffet vänds varje halvtimme för att få en jämn torkning.

Ett härligt sött kaffe med toner av kakao, russin och mandel.

Slut för säsongen.

    

Aguacate

José Angel Rivera Reinas farm ligger på 1650 möh i Chalatenango. Där odlar han en variant av arabica som heter pacamara. Efter skörd tar han bort fruktköttet men låter bli att skölja bönorna rena. De får istället torka med resterna av fruktköttet på upphöjda bäddar i ca 3 veckor. Denna metod kallas honey och ger ett sött härligt kaffe.

Slut för säsongen.

    

San Antonio

Jhony Lemus farm ligger på 1350 möh i Chalatenango. Där odlar han pacamara som han sedan processar som ett bärtorkat kaffe. Det betyder att man efter skörd låter hela bäret torka innan man plockar ut bönorna. 

Ni kan förvänta er ett sött josugt kaffe fulltn av mörk choklad, körsbär, hallon och fläder.

Vi brygger espresson så här: 18 gram in, 48 gram ut, 28 sekunder.

Slut för säsongen.

    

San Luis

Oscar and Francisca Chacón har här producerat ett gult honeyprocessat kaffe av underarten catuai. Det har växt på 1450 - 1600 möh.

Kaffet kommer vara sött och ha toner av karamell, kola, körsbär och citrus.  

Vi brygger espresson så här: 

19 gram in, 50 gram ut, 24 sekunder.

Slut för säsongen.

    

Aricha

Från process-stationen Aricha i Yirgacheffe, Etiopien kommer detta bärtorkade kaffe. Flera hundra trädgårdsbönder levererar sitt kaffe till Aricha. Där tas kaffet emot och läggs på upphöjda bäddar där det vänds flera gånger om dagen för att torka så jämt som möjligt.

Kaffet har växt på ca 1850 m över havet.

Kaffet är sött och mjukt och fyllt av jasmin, choklad och bär. Munkänslan är mjuk och syrligheten är behaglig citrus.

Kommer i slutet av september.

   Aricha etikett    

Honeyprocessen

Efter att fruktköttet tas bort från kaffebären så finns det ett antal olika varianter av honeyprocessen.

Gul Honey: Kaffet vänds varje timme på upphöjda bäddar utomhus i några dagar, sedan förflyttas det till ett torkhus där det vänds regelbundet.
Röd Honey: Kaffet vänds flera gånger om dagen och torkas hela tiden i ett torkhus.
Svart Honey: Kaffet vänds en gång om dagen.
Perla Negra Natural: Kaffet torkar i solen under tio dagar och vänds konstant. Sedan läggs det i säckar i tre dagar, innan det läggs ut på upphöjda bäddar.

     

Honeyprocess i torkhus i Costa Rica.