Single Origin och Single Estate vs blandningar

På Åre Kafferosteri har vi gjort en skala där vi delar in vårt specialkaffe i "tryggt kaffe" och "äventyrligt kaffe". På trygga sidan hittar du våra blandningar Njutning (brygg-, kok- och pressmalet) och Rock (hela bönor). Det är kaffen som "alla" kan gilla.

På andra sidan av skalan vid "äventyrligt kaffe" hittar vi vårt bärtorkade etiopiska kaffe. Det är ett kaffe som en del kommer att älska och säga "det här var det godaste jag druckit", medan en del inte kommer att känna igen sig och säg "nä det här gillar inte jag".

Däremellan ligger sedan våra andra singlar utplacerade på olika ställen efter hur de är i smak. Alla kaffen förutom rock och njutning är single estate eller single origin. Det betyder att de kommer från en enda gård (estate), eller att de kommer från ett kooperativ (origin).

 

Njutning bryggmalet

I den här påsen hittar du vår enda blandning i vårt sortiment. Alla våra kaffen är lättrostade för att lyfta smakerna från platserna de växer på. Om du är van vid mörkrostat kaffe så är det denna du ska börja med i vårt sortiment för att kanske sedan leta dig vidare i specialkaffets värld. Tänk dock på att det är allt annat än mörkrostat, men i förhållande till våra single origins, som kan vara mycket äventyrliga, så är det ett bra specialkaffe att börja med. Det är framtaget för att vara lättjobbat och för att passa de flesta.

50% Caturra och typica från Agua de Nieves, Peru.

50% Bourbon från Bateia, Brasilien.

Köp här

 

Njutning kokmalet 

 I den här påsen hittar du vår enda blandning i vårt sortiment. Alla våra kaffen är lättrostade för att lyfta smakerna från platserna de växer på. Om du är van vid mörkrostat kaffe så är det denna du ska börja med i vårt sortiment för att kanske sedan leta dig vidare i specialkaffets värld. Tänk dock på att det är allt annat än mörkrostat, men i förhållande till våra single origins, som kan vara mycket äventyrliga, så är det ett bra specialkaffe att börja med. Det är framtaget för att vara lättjobbat och för att passa de flesta.

50% Caturra och typica från Agua de Nieves, Peru.

50% Bourbon från Bateia, Brasilien.

Köp här

 

Rock 250 gr

I den här påsen hittar du vår enda blandning i vårt sortiment. Alla våra kaffen är lättrostade för att lyfta smakerna från platserna de växer på. Om du är van vid mörkrostat kaffe så är det denna du ska börja med i vårt sortiment för att kanske sedan leta dig vidare i specialkaffets värld. Tänk dock på att det är allt annat än mörkrostat, men i förhållande till våra single origins, som kan vara mycket äventyrliga, så är det ett bra specialkaffe att börja med. Det är framtaget för att vara lättjobbat och för att passa de flesta.

50% Caturra och typica från Agua de Nieves, Peru.

50% Bourbon från Bateia, Brasilien.

Köp här.

 

Rock 500 gr

I den här påsen hittar du vår enda blandning i vårt sortiment. Alla våra kaffen är lättrostade för att lyfta smakerna från platserna de växer på. Om du är van vid mörkrostat kaffe så är det denna du ska börja med i vårt sortiment för att kanske sedan leta dig vidare i specialkaffets värld. Tänk dock på att det är allt annat än mörkrostat, men i förhållande till våra single origins, som kan vara mycket äventyrliga, så är det ett bra specialkaffe att börja med. Det är framtaget för att vara lättjobbat och för att passa de flesta.

50% Caturra och typica från Agua de Nieves, Peru.

50% Bourbon från Bateia, Brasilien.

Köp här

Shakiso 

Tvättstationen Shakiso ligger i regionen Guji i södra Etiopien. Bärtorkat.

   

Bekele Gemeda

Ett kaffe från en enskild producent i Yirgacheffe, Etiopien. Våtprocessat

 

 

Arsosala

 Tvättstationen Arsosala ligger i regionen Guji och grundades 2015. Den tar emot kaffe från ca 1200 trädgårdsbönder. Kaffet odlas på ca 1800 - 1900 möh och består av olika etiopiska arter av arabica.

Kaffet torkar på upphöjda torkbäddar i ca 8-15 dagar efter att ha fått jäsa i ett jäskar under en natt.

Våtprocessat.

 

    

Kiri

Kenya. Våtprocessat

 

Kainamui

 Kenya. Våtprocessat.

   

Los Naranjos

Colombia. Våtprocessat

    

Finca Plan del Hoyo

Finca Plan del Hoyo, El Salvador. Våtprocessad Anacafé 14.

    

Finca San Antonio

Finca San Antonio, El Salvador. Bärtorkad Pacas. 

    

Finca Don Jaime

Finca Don Jaime, El Salvador. Bärtorkad Pacas. 

 

        

Finca El Poso

Finca El Poso, El Salvador. Bärtorkad pacamara. 

 

    

 

 

       

Honeyprocessen

Efter att fruktköttet tas bort från kaffebären så finns det ett antal olika varianter av honeyprocessen.

Gul Honey: Kaffet vänds varje timme på upphöjda bäddar utomhus i några dagar, sedan förflyttas det till ett torkhus där det vänds regelbundet.
Röd Honey: Kaffet vänds flera gånger om dagen och torkas hela tiden i ett torkhus.
Svart Honey: Kaffet vänds en gång om dagen.
Perla Negra Natural: Kaffet torkar i solen under tio dagar och vänds konstant. Sedan läggs det i säckar i tre dagar, innan det läggs ut på upphöjda bäddar.

     

Honeyprocess i torkhus i Costa Rica.